Problemen die ervaren worden bij behandeling
Woorden van de behandelaar roepen soms verkeerde gedachten en beeldvorming op bij hun patiënten . Helaas ervaart de patiënt zelf vaak onvoldoende ruimte om aan de behandelaar na te vragen of zijn beeld of deze gedachte wel klopt.
Bijvoorbeeld; als iemand “uitbehandeld” is, wil dat zeggen dat er bij deze behandelaar geen behandeling meer kan bieden. Het zegt niet dat je bent “opgegeven” of dat er niets meer aan te doen is. Een ander voorbeeld gaat over het vinden van de oorzaak. “We hebben niets kunnen vinden” betekent niet dat de klachten verzonnen zijn of aanstellerij zijn, men heeft letterlijk (nog) geen oorzaak (meer) kunnen vaststellen.
Veel misvatting bestaat er over het woord chronisch. Bij een chronische aandoening gaat het om een onomkeerbare lichamelijke aandoening (een verstoring in het lichaam). Deze aandoening gaat niet meer weg, maar is tegenwoordig vaak wel beheersbaar en te vertragen. Dat vertragen en beheersen gaat vaak gepaard met medicatie, therapie of ingrepen (behandelingen). Vaak is er winst te behalen door ook de algehele gezondheid te verbeteren en zodoende de ziektelast (het gevolg van de aandoening op je leven) te beïnvloeden.
Helaas is dat nog niet vanzelfsprekend, omdat de focus van de behandelaar vaak op de ziekte ligt. Bij chronische pijn of chronische klachten is er sprake van een voortdurende klacht gedurende een bepaalde tijd (meer dan 6 maanden). Maar “chronisch” zegt niets over het verloop, de ernst of de toekomst en het heeft dus geen voorspellende waarde.
Ziek-zijn
Lichamelijke klachten zijn signalen die het lichaam afgeeft om duidelijk te maken dat er iets niet goed gaat. Het leven zoals je gewend bent, gaat even niet meer.
Er is een verschil tussen een acute en een chronische ziekte. Bijvoorbeeld griep, dat is tijdelijk maar legt wel even je leven stil, je voelt je ziek. Een botbreuk legt je leven wat langer tijdelijk stil,
maar aangepast kun je wel verder met je leven. Ben je in dit geval ook ziek? Aanpassing in doen en laten zijn dan nodig, zoals rust houden, lopen met krukken en energieverdeling. Maar je moet ook je gemak houden en tijd nemen voor herstel.
Als dit aanpassingsproces niet goed verloopt ontstaan stress of stressklachten, die vervolgens weer kunnen leiden tot andere lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan chronische pijn, benauwdheid, ontstekingsreacties. Psychische klachten zoals depressieve emotionele gevoelens of vermoeidheid komen ook voor.
Gedachten en gevoelens hierover kunnen zo makkelijk de overhand krijgen en het leven gaan beheersen. Je bent als het ware aan het rauwen, en rauwen kost heel veel energie.
Complementaire zorg
Bij Integrative Medicine (IM) kijken we samen met u naar uw behoeften en omstandigheden. Om gezondheid en welzijn te bevorderen zoeken we naar een combinatie van de best bewezen therapieën en behandelingen. Waarna u een eigen keuze kunt maken uit dit aanbod. Deze visie is in Amerika ontstaan en krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland. Het kijkt naast ziekte en beperkingen vooral ook naar mogelijkheden en oplossingen.
De grondbeginselen van IM zijn:
– De visie is holistisch; lichaam en geest zijn een eenheid.
– Alle onderbouwing is evidence based; ook vele complementaire richtingen zijn wetenschappelijk onderzocht en helpend bij vele aandoeningen/ klachten. (Ook de WHO draagt deze mening uit)
– Een therapie/ interventie wordt gekozen op basis van veiligheid en effectiviteit.
– Patiënt en werken samen aan het genezingsproces.
– Specifieke rol is er voor leefstijl en preventie.
– IM kijkt naar alle factoren die van invloed zijn op welzijn, ziekte, en gezondheid: fysiek, sociaal, omgeving, emotioneel, gedrag en zingeving (en dus uw persoonlijke situatie).
– IM kijkt naar de beste behandeling ongeacht of dit regulier of complementair is. Ook kostprijs en zo min mogelijk bijwerkingen zijn aandachtspunten.
– Werken aan en in een helende omgeving; dit kan betrekking hebben op uw sociale omgeving maar ook over fysieke aspecten in uw leefomgeving zoals bijv luchtvervuiling.
Voorbeelden van Integrative Medicine behandelingen:
– leefstijl en preventie: dit kan bijvoorbeeld gaan over beweging, voeding, slaapgewoonten en slaaphygiëne, alcoholgebruik.
Mind-body oefeningen: Mind-body technieken versterken de manier waarop je geest en lichaam samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat deze in harmonie moeten zijn om gezond te blijven. Voorbeelden van mind-body technieken zijn bijvoorbeeld yoga, meditatie, hartcoherentie, neurofeedback en ontspanningstechnieken.